Translate

petak, 21. listopada 2016.

PITA OD JAGODA

PITA OD JAGODA

Sastojci


TIJESTO:
30 dag brašna (oštro)
15 dag masti (ili 20dag margarina)
10 dag šečera
2 jaja
mrvicu soli
1/2 praška za pecivo
malo limunove korice naribane
1-2 žlice kiselog vrhnja


FILA od Š LJ I V A:
70 - 80 dag šljiva
2 žlice pekmeza
5-6 žlica đema od šljiva
4 žlice šečera (ako volite više slatko dodajte više šečera)
2 žlice mljevenih oraha ili mrvica
1 žličica cimeta
malo klinčića stucanih ili 1 žličica u prahu
malo ruma 1 čep


F I L od J A G O D A:
500-700 jagoda
1-2 žlice bazgo lade (ili marmelade od jagoda)
1 žlica liker jagode od jusi044
1 žlica ekstrakta DajanaD ili vanilin šečer
1-2 žlica brašna prosijanog (može pola gustina)
10-15 dag šećera u prahu








Priprema

1. PRHKO TIJESTO napravit od svih sastojka..(ako imate veću obitelj najbolje da napravite odmah duplu smjesu za crni pleh od pećnice) stavim na dasku brašno kao jamicu i unutra se utrlja hladni margarin ili mast i ostale sastojke i rukama umjesim ( može i mikserom pa poslje rukama pa već po svom sistemu) ono je u početku mrvičasto, ali mijašanjem se dobije glatka smjesa i oblikujem ga kao loptu i u prozirniu foliju te stavim 1/2 sata u frižider. Kada izvadim prepolovim na pola tijesto.. u zadnje vrijeme radim otkrivenu pitu a može i pokrivena samo se vilicim izbode na par mjesta da fila isparava i bolje se ispeće…. izrežem kotačićem trakice i posložim. Najprije donju koru razvučem na pobrašnjenoj daski i razvučem u obliku lima ili tepsije ili okruglog kao pita ili tart kao ova okrugla od jabuka. Pomoću valjka ga prebacim u tepsiju dimenzije za ovu mjeru tepsije (34×21cm) ili okrugli za tart pitu, a ako ide za crni pleh (38×38 cm) veliki od pećnice 1, 5-2 mjere (najbolje duplo) iz gore navedenih sastojaka namazanu i pobrašnjenu i razvućem i po stijenki lima i malo podignem tijesto. Dok se tijesto odmara u frižideru napraviti filu. Koristim oštro brašno a malo povrh sa strane osrtavite jer o vrsti brašna ovisi  pa možete dodati par dag više, ako vam se čini premekano.(ja ne dodajem).

2.FILA: U široj zdjeli poprži šečer kad malo požuti dodaj očiščene ocijeđene i oprane šljive i odvojene od koštica i prepolovljene na pola i jedan dio na četvrtine. Dinstaj šljive dok omekane ali da se ne raspadnu da se osjeti i vidi polovica šljiva i onda pri kraju dodaj orahe i mrvice, cimet, malo ruma, klinčiča smrvljenog ili u prahu. Kad je gotovo dodam i par žlica đema od šljiva.

3.Stavim filu na donji sloj tijesta i malo i gore posložim trakice tako da idu trakice kao mreža jedna pa ispodvuče se druga ispod.. Staviti u zagrijanu pećnicu na 180°C 20 -30 minuta ovisi o pećnici, ali provjeriti vilicom (na vilici ili drvenom štapiću nesmije biti trag od tijesta). Ako želite pospite šečerom u prahu..a kada se ohladi narežite na kocke ili trokute. Da se kolač pri rezanju ne drobi uzmite zupčasti nož i kad režete položite kao pilu pa će izrezane kocke kolača biti glatke to je kod ovih pita od prhkog tijesta.

Nema komentara:

Objavi komentar